Ohjeet passikuviin

Passikuvissa sovellettavat säännöt ja vaatimukset ovat erittäin tarkkoja. Kuvattavan ei tarvitse kuitenkaan vaivata päätään erilaisilla vaatimuksilla, vaan ohjaamme ja opastamme asioista tarvittaessa kuvausvaiheessa. Ilman silmälaseja otetut kuvat ovat vaatimuksiltaan yksinkertaisimpia, tapauskohtaisimmat tilanteet aiheutuvat useimmiten silmälaseista. Magiosta saat käsityönä säädetyt passikuvat suoraan Poliisille – tuhansien passikuvien kokemuksella.

Hiukset, meikkaaminen & silmälasit

Passikuvan voi ottaa aina myös ilman silmälaseja. Jos kehyksen muoto, lasien vahvuudet ja sankojen paksuus mahdollistavat, voidaan kuva ottaa myös lasien kanssa. Silmälasit eivät saa suurentaa tai pienentää silmiä, toisin sanoen vahvuuksia saa olla vain tiettyyn rajaan asti.

Heijastus on toinen yleinen ongelma; laseissa ei saa näkyä heijastumaa eikä värimuutoksia. Myös tummennetut lasit ovat ehdoton ei. Silmien erottuminen selkeästi on tärkeimpiä yksittäisiä asioita passikuvassa.

Päähineen käyttö on kielletty, ellei sille ole joko uskonnollista tai terveydellistä syytä. Tässäkään tapauksessa päähine ei saa aiheuttaa varjoja kasvoille tai peittää niitä. Peruukin käyttö on sallittu, jos se on päivittäisessä käytössä lääketieteellisistä syistä. Kielto koskee myös erilaisia hiuspantoja ja -huiveja.

Meikkaus on sallittua. Passikuvaan ei tarvitse meikata millään lailla muista päivistä poiketen, kunhan se ei heikennä tunnistettavuutta. Kaikista vahvimmat rajaukset kannattaa kuitenkin jättää passikuvaan tekemättä, mikäli haluaa matkustaa sujuvasti myös automaattisten passintarkastuksien läpi.

Hiukset olisi hyvä olla kasvoilla mahdollisimman symmetrisesti. Suhteellisen lähelle silmiäkin tuleva otsatukka on kuitenkin ok, samoin epäsymmetriset leikkaukset. Korvien ei tarvitse näkyä, mutta silmien ympärillä tarvitsee olla riittävästi tilaa. Korvakorut voivat olla kuvassa normaalisti.

Pään ja hartioiden asento

Oikea asento passikuvassa on helppo kiteyttää: kaiken pitää olla mahdollisimman suorassa kameraan päin. Tämä koskee kaikkea hartioista lähtien; hartioiden tulisi olla samalla korkeudella ja yhtä kaukana kamerasta. Kasvot tulee olla myös mahdollisimman suorassa sekä pysty- että sivusuunnassa. Tästä ei kuitenkaan kannata stressata, kyseiset asiat saadaan kuntoon pienillä liikkeillä ohjaten.

Ilmeen tulisi olla mahdollisimman rento. Otamme kuvia aina riittävän määrän ja näytämme kuvia kamerasta, joten passiin ei tarvitse kelpuuttaa ensimmäistä ”peura ajovaloissa” -kuvaa.

Katse kannattaa suunnata pitkälle, kameran läpi. Suun pitää olla aikuisten kuvissa kevyesti, mutta selkeästi kiinni, vauvoilla ja pienillä lapsilla hyväksytään myös hieman avonainen suu. Silmiä ei saa siristää, eikä pitää korostetun auki, mahdollisimman neutraali ilme on siis se, mitä haetaan.

Silmillä voi hymyillä, mutta suun leveys ei saa muuttua, eivätkä poskipäät nousta. Autamme valitsemaan kuvan, joka on mahdollisimman “edustava”, mutta täyttää myös vaatimukset varmasti.

Asennon ohella tärkeää on myös tietyntyyppinen valaistus, jonka tarvitsee olla kasvoilla mahdollisimman tasainen. Asentovaatimuksista voidaan poiketa ainoastaan lääketieteellisistä syistä, tästä laitetaan tarvittaessa maininta sähköisen passikuvan lataamisen yhteydessä.

Sijainti kartalla

Magion löydät Hämeenpuistosta, läheltä Tuulensuuta. Studiota vastapäätä on Tampereen Työväen Teatteri. Palvelemme arkisin 10-18 sekä lauantaisin 10-15. Tervetuloa!

Sijainti kartalla

jkljkl