Workflow: lapsikuvaus

Kun kuvausta mainostetaan esim. 30 minuutin mittaiseksi, voisi ajatella että koko kuvaukseen kuluu maksimissaan 45 minuuttia. Käytännössä moni työvaihe jää kuitenkin kokonaan piiloon.

Erityisesti lapsikuvauksissa varsinainen kuvausosioksi on valikoitunut suhteellisen lyhyt 30 minuutin oletusaika, koska parhaat kuvat saadaan yleensä tällä, suhteellisen lyhyellä välillä. Kuvattava on vielä vähän ihmeissään paikasta ja ympäristöstä, mutta ei ole vielä kyllästynyt kuvattavana olemiseen.

Ennen kuvausta

Lapsikuvauksissa kasaus ja valmistelu aloitetaan noin tunti ennen kuvausta. Siihen sisältyy mm:

  • valojen kasaus oikeille paikoille, valonmuokkaimien vaihto
  • muut kuvauksessa käytettävät palikat, esim. kuvausalusta
  • kuvausalustan puhdistus, rekvisiitan tuonti kuvaustilaan
  • valojen testaus, hienosäätö, uusi akku ja muistikortti kameraan
  • päivän kuvausten printtaus kalenterista, katsotaan tiedot vielä läpi

Tekemistä ei ole näennäisesti paljon, mutta kiire meinaa silti tulla melkein joka kerralla. Valmiita yritetään olla noin 15 minuuttia ennen kuvauksen alkua, siltä varalta jos jotain hajoaa tai muuta yllättävää sattuu.

Kuvauksen jälkeen

Kuvauksen purku on nopeampaa, valot puretaan oletusasetuksiin. Kuvien siirto koneelle ja koevedosten lähetys vie yleensä puolisen tuntia.

  • kuvat koneelle, koevedoskuviin alustavat värisäädöt
  • poistetaan joitakin selkeästi epäonnistuneita kuvia
  • lähetys palvelimelle + lähetys sähköpostiin

Kokonaisuudessaan yksi kuvaus vie valmisteluineen, purkuineen ja koevedoksineen keskimäärin 2 tuntia.

Mihin kuvausmaksu kuluu?

Kuvausmaksuilla katetaan mm. liiketilan vuokraa, aika ajoin uusittavaa tai rikkoutuvaa, kohtalaisen arvokasta kalustoa ja kirjanpitoon ja muuhun pakolliseen kuluvaa rahaa. Alvittomasta tuntihinnasta (lapsikuvauksissa 30,24€) maksetaan siis monenlaista.

Pelkän kuvausmaksun perusteella hommassa ei olisi taloudellisesti juurikaan mitään järkeä. Omalle työlle ei voi laskea juuri hintaa.

Studiokuvausten kannattavuus onkin pääasiassa käsiteltävien kuvien varassa. Niistä syntyy onneksi sen verran liikevaihtoa, että laskut saa maksuun.

Kuvien viimeistely ei kuitenkaan sekään tapahdu kovin nopeasti. Yhden lapsikuvan viimeistelyyn käytetään noin 15 minuuttia tehokasta työaikaa. Käytännössä aikaa saattaa kulua kuitenkin enemmänkin.

10 kuvan viimeistely vie käytännössä yhden työpäivän, kun väleissä tehdään myös muita töitä; passikuvia, CV-kuvia tai yrityskuvia.

Yhden kuvauksen tekeminen alusta loppuun, ja 10 kuvan viimeistely vie tehokasta työaikaa siis noin 4,5 tuntia.

Muuta uutisellista

Kuvapalvelimen osoite vkmagio.kuvat.fi on siirretty selkeyden vuoksi uudelle alidomaille. Uusi osoite on kuvat.magio.fi.

Vanhojen linkkien klikkaaminen vie automaattisesti uuteen osoitteeseen, eli ongelmia ei pitäisi esiintyä vaikka asiasta ei tietäisikään. Uusi osoite vakiintuu siis ajan kanssa käyttöön.

Kuvien varmuuskopionnissa ja ilmaisessa säilyttämisessä siirrytään portaittain hieman järkevämpään järjestelyyn. Aiempina vuosina varsinaista takarajaa kuvien valitsemiselle ei ole ollut, mikä on johtanut siihen että valintoja on tullut jopa puolentoista vuoden viiveellä. Tämä on varmuuskopioinnin näkökulmasta melko mahdoton tilanne.

Tällä hetkellä toivomus on, että kuvat valitaan 1 kuukauden sisällä koevedoskansion saamisesta. Monella studiolla valinta-aika voi olla jopa 7 vuorokautta.

Kuvat varmuuskopioidaan tällä hetkellä neljäksi kuukaudeksi. Viimeinen takaraja kuvien valintaan on siis 4 kuukautta.

Ensimmäisen kuukauden (30vrk) aikana valittuihin kuvakoreihin saa kiitoksena pienen paljousalennuksen, eli 10 kuvan käsittely hintaan 170,00.

Loppuvuodelle vielä vapaita aikoja mm. lapsi- ja muotokuvaukseen. Lapsikuvaus voidaan toteuttaa myös muotokuvauksena, esim. hieman vanhemmasta, 7-10 -vuotiaasta lapsesta.

Tervetuloa käymään myös passikuvissa tai vaikka CV-kuvassa.

 

t. Markus / Mr. Magio

 

Share your thoughts